Wtorek, 16 kwietnia 202416/04/2024
690 680 960
690 680 960

Fakty i mity o kuchniach ze stali nierdzewnej

Kuchnie ze stali nierdzewnej uchodzą za niezwykle eleganckie i wytrzymałe. Łącząc w sobie styl industrialny i nowoczesny chętnie wybierane są przez designerów, projektantów i oczywiście – właścicieli restauracji, którzy szczególnie mocno cenią sobie funkcjonalność. Rosnąca popularność kuchni ze stali stworzyła wiele pytań i mitów, związanych z ich produkcją i użytkowaniem. Niestety większość z nich wprowadza konsumentów w błąd, jedynie namnażając te nieprawdziwe informacje. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym mitom i obalmy je – raz na zawsze!

 

Kuchni ze stali nierdzewnej nie stosuje się w gastronomii

Wręcz przeciwnie! Materiał ten jest jednym z najbardziej uniwersalnych i wytrzymałych, co zwiększa ich popularność w branżach hotelarskich czy gastronomicznych. Ich wykończenie oraz właściwości spowodowały, że stal nierdzewna jest doskonałym uzupełnieniem domowych kuchni w stylu industrialnym, jak i profesjonalnych lokali. Zobacz pełną ofertę i inspiracje na: https://horecapolska.pl/meble-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej

Kuchnia ze stali nierdzewnej nie jest odporna na środowisko kwasowe

Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej krzywdzących i nieprawdziwych mitów. Obróbka żywności powiązana jest ściśle z uwalnianiem się kwasów. Faktycznie, ich działanie może mieć negatywny wpływ na wiele materiałów – głównie na drewno i aluminium. Stal jednak – jako jedna z nielicznych – jest całkowicie odporna na działanie tych substancji, co klasyfikuje ją wyżej niż wszystkie, inne materiały. Najnowsze badania i eksperymenty wskazały, że stal może pozostać nietknięta nawet przez 100 lat regularnego użytkowania.

Warto podkreślić, że meble ze stali nierdzewnej bardzo często wykorzystuje się w środowisku zewnętrznym – np. w formie przenośnych kuchni, które pojawiają się na przyjęciach w plenerze. Wysoka odporność na temperatury i korozję jest bez wątpienia ogromną zaletą owych mebli, które niosą za sobą trwałość, estetykę, ale także bezpieczeństwo i komfort użytkowania.

Stal nierdzewna nie jest estetyczna

Ten mit powielać mogą osoby, nieznające stylu industrialnego, który uchodzi za jeden z najbardziej estetycznych i popularnych w branży wnętrzarskiej. Loftowe wnętrza pojawiły się podczas wielkiej recesji, która miała miejsce w XX wieku. Upadające magazyny i stare, nowojorskie fabryki stopniowo aranżowano na przestrzenie artystyczne, wykorzystując ich surowy wystrój i przestronność. Pojawiająca się cegła, aluminium i stal stała się niezwykle inspirującym materiałem dla artystów z dzielnicy Soho, a kilka lat później – dla architektów, którzy aranżowali w ten sposób mieszkania na Manhattanie. Pomimo wielu lat, nadal styl industrialny uchodzi za jeden z najbardziej popularnych i estetycznych, pozostając doskonałą alternatywą dla np. rustykalnego drewna.

Pielęgnacja kuchenki ze stali nierdzewnej jest trudna i kosztowna

Nie do końca. Owszem, chrom wchodzi w reakcję z tlenem, przez co istnieje ryzyko powstawania trwałych śladów, zaburzających estetykę lśniących mebli i urządzeń AGD. Na szczęście na rynku istnieje wiele tanich i szybkich sposobów, dzięki którym „zaimpregnujemy” i ochronimy meble, zapewniając im blask i nienaganny design. Rekomenduje się więc, aby meble ze stali nierdzewnej pielęgnować naturalnymi środkami – wodą, octem i mydłem. Gdy w naszej kuchni powstaną już trwałe i trudne do usunięcia zabrudzenia – warto kupić dedykowany środek do pielęgnacji, który nie tylko wyczyści dany obszar, ale także zmniejszy ryzyko powstawania nieestetycznych smug.