Sobota, 27 kwietnia 202427/04/2024
690 680 960
690 680 960

Aluminiowe czy ze stali nierdzewnej? Jakie garnki wybrać?

Niezbędne naczynia w każdej kuchni. Bez nich nie zjesz posiłku, chyba że zamówisz coś na wynos. W innym wypadku będziesz potrzebować garnków.

Wybór naczyń, które będą towarzyszyły Ci w kuchennych podbojach, bywa ważny. Osoby, które nie pałają pasją do gotowania i robią to, bo muszą, mogą nie zwracać uwagi na materiał czy funkcjonalność garnków. Jednak jeśli ważne jest dla Ciebie, w czym przygotowujesz potrawy, a także łatwość w utrzymaniu czystości, wybór garnków staje się ważny. Tesoma garnki to przykład wyposażenia kuchennego, który zrobi w Twojej kuchni różnicę. Pozostaje kwestia do rozstrzygnięcia: aluminium czy stal nierdzewna?

Garnki ze stali nierdzewnej. Solidny element wyposażenia

Stal nierdzewna to wytrzymały materiał, który jest odporny na czynniki zewnętrzne. Przypadkowe uderzenie o szafkę lub szorowanie druciakiem przypalonego sosu – każdemu się zdarza – nie uszkodzi Twojego garnka. Co więcej, wygodnie zamieszasz makaronem lub gulaszem, używając metalowej łyżki. Nie zniszczy ona ani ścianek, ani dna, co jest bardzo praktyczne w codziennym gotowaniu.

Łatwo utrzymasz je czystości. Zmywarka poradzi sobie z większością zabrudzeń, a nawet z tymi poważniejszymi. Gdy jednak brud jest oporny, możesz rozprawić się z nim ręcznie. Wspomniany druciak pozbędzie się problemu, a garnek nie straci na swojej funkcjonalności, czy estetyce.

Współczesne garnki ze stali nierdzewnej sprawdzą się do płyty gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej. Taka wszechstronność umożliwia wykorzystanie ich w wielu miejscach i na różnych typach płyt. Jeśli wykorzystujesz wakacje do podróży, to mały rondelek zawsze się przyda, a jego wszechstronność sprawia, że wykorzystasz go zarówno do zagotowania wody, jak i odgrzania potrawy z puszki.

Garnki aluminiowe. Lekkość i estetyka

Spośród materiałów używanych do produkcji garnków, aluminium najlepiej przewodzi ciepło, bo aż dziesięciokrotnie lepiej niż inne tego typu naczynia. Istotnym faktem jest, że rozchodzi się ono równomiernie na całej powierzchni garnka. Tego rodzaju materiał jest odporny na korozję, detergenty i uszkodzenia mechaniczne, a przy tym jest bardzo lekkie.

Garnki aluminiowe szybko się nagrzewają, ale także szybko tracą temperaturę. Przy zakupie tego rodzaju wyposażenia, zwróć uwagę na ich powierzchnię. Współczesne modele ze względów zdrowotnych nie są wykonane w 100% z aluminium. Ich powłoka pokryta jest ceramiką, kamieniem czy tytanem. Wszystko dlatego, że aluminium reagowało z substancjami kwaśnymi np. pomidorami, co prowadziło do wytworzenia się szkodliwych związków.

Współczesne garnki mają ten problem rozwiązany i są bezpieczne w porównaniu ze swoimi poprzednikami. Dlatego ze względu na właściwości starszych modeli nie można ich obecnie skreślać przy wyborze.

Jakie garnki wybrać?

Chcesz mieszać swoje dania przypadkowo złapanym widelcem czy metalową łyżką? Postaw na garnki ze stali nierdzewnej. Wytrzymają Twoje przyzwyczajenia, a przy tym łatwo je wyczyścić. Potrzebujesz czegoś lżejszego, co szybko się nagrzewa i umożliwia sprawne przygotowanie obiadu? Modele aluminiowe powinny zagościć w Twojej kuchni.