Piątek, 29 marca 202429/03/2024
690 680 960
690 680 960

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

W tegorocznej edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” prestiżowe nagrody otrzymało sześć produktów regionalnych z województwa lubelskiego. Nagrodzono też najlepsze danie regionalne.

W miniony weekend na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów, w trakcie których przyznano prestiżowe nagrody „Perły 2021”. Otrzymali je laureaci XX jubileuszowej edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Celem wydarzenia jest zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Chodzi o lokalne i regionalne wyroby, osadzone głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tego dochodzi zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

W tegorocznej edycji zostało nagrodzonych sześć produktów regionalnych z województwa lubelskiego. Statuetki trafiły do Anny Kuśmierzak-Kucel z Gospodarstwa Rybackiego w Bełżcu za karpia wędzonego z Bełżca, Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego za rybę w soli, Ireneusza Kwaśniaka z Pasieki Malinowa Kraina za miód akacjowo-malinowy, Aleksandry Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej za konfiturę różaną z Końskowoli, Jolanty i Eligiusza Pecio z Gospodarstwa Ekologicznego Skarby Natury z Zabłocia za niepaloną kaszę gryczaną z Zabłocia, oraz do Jolanty Dobrzyńskiej za Krupnik Staropolski. Z kolei Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich zostało nagrodzone za najlepsze danie regionalne. Była to zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy i pierś z kaczki z sodziakami.

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

Wędzony karp, ryba w soli, konfitura różaną oraz krupnik staropolski – Kulinarne dziedzictwo zostało nagrodzone (zdjęcia)

(fot. MTP, Karpiówka, Manufaktura Różana, Koło Aktywnych Kobiet)

Jeden komentarz

  1. Nie ma dziedzictwa. Jest tylko plandemia.

Z kraju