W Lublinie trwa Święto Cydru. Na mieszkańców czekało 600 litrów tego trunku (zdjęcia)
17:22 21-09-2019
Na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbywa się Lubelskie Święto Cydru. To już 6. edycja tej największej degustacji cydrów w Polsce, w tym roku po raz pierwszy międzynarodowa.
Impreza rozpoczęła się w południe od rozbicia 600-litrowej beczki z cydrem. Tym razem napełniona ona był limitowaną edycją Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego BIO, który powstał z jabłek z upraw ekologicznych. Świeżo tłoczony sok wraz z aromatycznym miąższem został poddany fermentacji w niskiej temperaturze po czym leżakował przez ponad 12 miesięcy. Aby dodatkowo podkreślać głębię i wyjątkowość jego smaku nie poddawano go filtrowaniu.
Jak co roku organizatorzy oprócz największej beczki cydru w Polsce przygotowali szereg dodatkowych atrakcji, m.in. laboratorium zapachów, regionalne smakołyki czy też koncert folkowo-popowego duetu Kwiat Jabłoni. Rozstrzygnięty został również konkurs na domowy cydr pod hasłem „Mistrz cydru”. Obecnie na Placu Teatralnym trwają przygotowania do koncertów zespołów muzycznych. Impreza potrwa do godziny 23:00.
Galeria zdjęć
(fot. lublin112.pl)
Bardzo smaczny, szczególnie z tej 600-litrowej beczki niefiltrowany albo gruszkowy lubelski. Nigdy dotąd tego wynalazku nie piłem bo kojarzył mi się z jabolem czyli niegdyś prytą. Jednak zmieniłem zdanie. Bardzo smaczny trunek o wielu smakach i rodzajach smaku, jak wino czy też gazowany szampan. Piwa nie zastąpi ale warto spróbować.
…A była chytra baba w tym roku???