Ponad 60 lokali włączyło się do akcji #WzywamyPosiłki. Codziennie dostarczają obiady personelowi medycznemu
18:16 31-03-2020
Już ponad 33 tysiące posiłków zostało dostarczonych pracownikom szpitali czy też ratownikom medycznym w ramach obywatelskiej inicjatywy #WzywamyPosiłki. Lokalna akcja, która rozpoczęła się w piątek 13 marca od zamieszczonego na Facebooku posta na prywatnym profilu z apelem o zorganizowanie wsparcia dla personelu szpitalnego, błyskawicznie rozszerzyła się na cały kraj. Oprócz restauracji, włączyły się w nią firmy cateringowe, producenci żywności i napojów, oraz ponad sto mniejszych podmiotów z branży gastronomicznej. Patronat honorowy nad inicjatywą objęła zaś Naczelna Izba Lekarska.
Inspiracją do tego typu działań były informacje na temat sytuacji wyczerpanego personelu medycznego w krajach, które wcześniej doświadczyły pandemii koronawirusa. Dlatego też postanowiono wesprzeć polski personel medyczny, chcąc w ten sposób okazać wdzięczność i wsparcie tym, którzy walczą na pierwszej linii frontu walki z epidemią. Akcja #WzywamyPosiłki łączy potrzebujących z tymi, którzy chcą pomóc.
Za #WzywamyPosiłki stoi grupa osób, które zorganizowały się za pomocą social mediów. Sztab główny w ciągu kilku godzin, spontanicznie stworzyli ludzie związani zawodowo z produkcją koncertów, eventów i komunikacją marketingową z Warszawy i Krakowa. Po kilku dniach intensywnych działań grupa liczy już kilkadziesiąt osób na terenie całej Polski. Wszyscy działają charytatywnie. Organizatorzy weryfikują stan zapotrzebowania na żywność i napoje w poszczególnych placówkach i wysyłają posiłki tam, gdzie rzeczywiście ktoś na nie czeka. Dostawy obejmują szpitale, stacje pogotowia i laboratoria diagnostyczne, codziennie dołączają kolejne miejsca.
W województwie lubelskim akcja oficjalnie ruszyła od 19 marca. Od początku spotkała się z dużym odzewem lokali gastronomicznych. Wiele z nich na własną rękę dostarczało do szpitali darmową pizzę czy dania obiadowe. Na początku wspierano personel medyczny z placówek w Lublinie. W ciągu kolejnych dni do inicjatywy włączały się kolejne miasta: Łęczna, Kraśnik a także Annopol. Obecnie w Lublinie i regionie jest już ponad 60 restauracji lokalnych i trzech partnerów globalnych, którzy codziennie dostarczają posiłki do placówek służby zdrowia.
(fot. nadesłane)
To ja Wam zdradzę jak to wygląda w praktyce. Takie obiadki w pierwszej kolejności wpieprza kadra zarządzająca, administracja itd. Tak to nie żart, ludzie którzy siedzą zamknięci w swoich biurach żrą aż im się uszy trzęsą z radości. Przychodzi później ktoś z oddziału i dla niego nie ma….życie
A mówią żeby na przerwy obiadowe chodzić w pojedynkę