Lubelska Perła nagrodzona w jednym z najbardziej prestiżowych czeskich konkursów piwnych

Dwa produkty z lubelskiego browaru zostały docenione na piwnym konkursie w Czechach. Brało w nim udział ponad 1110 piw z całego świata.

15 komentarzy

  1. chyba pijani byli Ci co oceniali

    • ciekawe co pili w tym jury, bo na pewno nie to co można kupić w sklepie z logiem PERŁA… z granulatu, gdzie w większości nawet ilości ekstraktu nie ma na etykiecie…

  2. Lubelscy craftowcy będę mieli ból pupy 🙂

    • Zwłaszcza, że Perłę da się od biedy wypić, a niektóre z ich wynalazków smakują chyba tylko ‚tfurcom’ (tfu od ‚tfu’ które przychodzi na samą myśl o ich ‚produktach’). Z nierzemieślniczej, ale jednak masówki dobre jest jeszcze Wyborne z Ciechana oraz kilka propozycji browaru Pinta.

  3. Czeska nagroda , to jak ” czeski film ” – lipa .

  4. Szkoda tylko, że nie jest polska… Przynajmniej dobrze, że produkowana u nas. To bardzo wysoka nagroda, tym bardziej, że Czesi są uważani za znawców i głównych producentów piwa.

  5. 52% udziałów- spółka zarejestrowana na Cyprze, 48% Duńczycy, Polakom pozostaje cieszyć się tylko z wypracowanej marki PERŁA. Profity idą do kieszeni innych. Wszystko na czym Polska gospodarka mogła zarabiać poszło w obce ręce.

  6. To żart?

  7. siedmiolistna koniczyna

    Perła była dobra… 10 lat temu.. Teraz to są siki weroniki. To nie jest nawet prawdziwe piwo.. To się z proszku robi.. bo szybciej bo taniej a marka już wyrobiona.. Każdy tak robi, nie tylko z piwami.. jak już coś się dobrze sprzedaje to się szuka oszczędności zmieniając skład.

    Z masowych piw, jedynie Heineken daje rade i da się to pić.

    • Z jakiego konkretnie proszku się robi piwo Twoim zdaniem? Z proszku do pieczenia? Jesteś w błędzie. Piwo wytwarza się głównie z wody, słodu jęczmiennego, chmielu oraz drożdży. W dużych komercyjnych browarach często zastępuje się część słodu jęczmiennego surowcami niesłodowanymi takimi jak na przykład ziarna kukurydzy. W praktyce nie używa się też szyszek chmielu jak to można zobaczyć w spotach reklamowych. Używa się najczęściej chmielu granulowanego w postaci peletu lub w innych formach, ze względu na to że w granulacie łatwiej utrzymać wszystkie parametry przez cały okres przydatności. Inną formą chmielu są również już izomeryzowane koncentraty które pozwalają pominąć etap warzenia w trakcie którego normalnie dochodzi do izomeryzacji alfa kwasów z chmielu. Pozwala to na duże oszczędności energii a dla zwykłego spijacza piwa nie ma wielkiego znaczenia. A Heineken jest produkowany tak samo jak Perła. Nie ma żadnej różnicy w technice produkcji.

  8. To jakiś żart, perła to się skończyła w 2004 roku.

  9. Bo Perła jest najlepsza.

Materiały wideo

Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)

Co? Gdzie? Kiedy?

WeFilm – Lubelskie Dni Filmu
Wielki finał piłkarskiego Turnieju Wolności w województwie lubelskim
„Obieraczki kapuściane” w Muzeum Wsi Lubelskiej
Kazimierskie Święta Sąsiada
Trwają zapisy do CITY TRAIL!