Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Lokale gastronomiczne w miejscowościach turystycznych szykują się na szturm gości. Kontrole w nich wypadły fatalnie

Na 160 skontrolowanych lokali zlokalizowanych w popularnych miejscowościach turystycznych, aż w 80 proc. z nich występowały nieprawidłowości. Często aby obniżyć koszty, podawano klientom np. plamiaka zamiast dorsza, roladę ustrzycką zamiast oscypka, a w kebabie z baraniną, nie było nawet śladu baraniego mięsa.

17 komentarzy

  1. Karać i obcinać ręce.

  2. Mimo wszystko kary za robienie ludzi w bambuko są kilkukrotnie za niskie..

  3. Jeśli geszefciarz-oszust sprzedaje 100 gramów mięsa za cenę, za którą klient powinien dostać zadeklarowane 160 gramów, to jest to nic innego jak wyłudzenie (czyli po prostu KRADZIEŻ) zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.

    Jeśli proceder ten trwał latami, to suma UKRADZIONYCH klientom pieniędzy wynosić może nawet kilkaset tysięcy złotych (wystarczy prześledzić księgowość), co powinno zakończyć się górną granicą kary przewidzianej w Kk za wyłudzenie oraz konfiskatą całego majątku zgromadzonego w czasie istnienia firmy.

    Jeśli skontrolowanych lokali było 160, a kary wyniosły 28 tys. zł, to średnio na jeden lokal została nałożona kara w wysokości… 175 zł!!! Takie kary to kpina i nic innego jak zachęta do dalszego łamania prawa i OKRADANIA klientów.

    • Zgadzam sie z kolegą wyżej. Nie to ze placimy kolosalne sumy za obiad, czeka się bardzo dlugo na danie to jeszcze w dodatku nas okradają. Banda zlodzieji bezkarnych bo jak poprzednik napisal takie kary jaki dostali to jakas kpina i parodia jest. Oni dostana kare raz w roku a odrobią ją w dzień … Zaostrzyc kontrole i wysokosc kar. Pozdrawiam

    • Małe sprostowanie co do Twoich wyliczeń – 28,1 tys.zł to kary dla 25 osób odpowiedzialnych za sprzedasz + 45 mandatów na sumę 8,6 tys.zł czyli kary wyniosły około 1124zł na 1 osobę + mandaty ~191zł. Czytaj ze zrozumieniem i nie wprowadzaj ludzi w błąd:)
      PS. to i tak śmieszne kary bo żaden lokal pewnie tego nie odczuł..

  4. Dodajmy do tego że w lokalach gdzie żyją z turystów wszystko jest praktycznie dwa razy droższe niż zwykle i te kary to jakiś ponury żart, odrobia ja w dwie godziny handlu tym samym szajsem. Jak bym im dorypali karę w wysokości miesięcznych obrotów lokalu i do tego opublikowali w prasie i internecie kto i za co dostał podejrzewam ze proceder by spadł drastycznie jak by kilku zamknęło speluny .

  5. A gdzie dają baraninę? wszędzie ta konserwa wieprzowa . Jak by była prawdziwa to kebab kosztował by że 30 zł . Co z tego że wykryja jak kara jest niska

  6. Podać nazwy tych lokali do informacji publicznej !!!

  7. Najlepsza kara to podanie do wiadomości publicznej nazwy i miejsca tych spelunek.

  8. W sałatce zamiast sera feta dostałem polską podróbkę, a „masło czosnkowe” okazało się margaryną. Kelner student zrobił wielkie oczy, bo w czym problem. Dla niego i kucharza to jest to samo!

    Zaproponowałem, żeby dokonali zmian w karcie i przestali oszukiwać ludzi.

  9. Tyle co kara to jedno lepsze danie w nich kosztuje. Śmieszne kary !!!

  10. 45 kar na 8,6 tys zł – śmiechu warte. restauratorzy już tą karą się przejmą. Oczekujemy listy tych którzy nas oszukują i trują.

Z kraju