Piątek, 29 marca 202429/03/2024
690 680 960
690 680 960

Jedyny taki konkurs w Polsce. Karp po Strażacku rodem z gminy Konopnica

Już po raz kolejny w gminie Konopnica zorganizowano konkurs kulinarny „Karp po Strażacku”. Poziom dań z roku na rok jest coraz lepszy, a niektórych nie powstydziłyby się dobre restauracje.

W sobotę w siedzibie Ochotniczej Straży Pożarnej w Konopnicy odbyła się piąta już edycja konkursu kulinarnego, w którym motywem przewodnim potraw był karp. W tym jedynym tego typu konkursie w Polsce biorą udział głównie jednostki OSP oraz lokalne grupy gospodyń z poszczególnych miejscowości. Do oceny zgłoszono 20 potraw, 12 na gorąco i 8 na zimno. Dania oceniała trzyosobowa komisja w składzie: Waldemar Sulisz – krytyk kulinarny, znawca regionalnej kuchni jak też dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku, Andrzej Malinowski – jeden z najlepszych kucharzy na Lubelszczyźnie oraz ks. Jan Domański, proboszcz parafii w Konopnicy.

Dania nawiązywały zarówno do tradycyjnych przepisów, jednak nie brakowało też nowoczesnych potraw, np. karpia po japońsku. – W staraniach autorów tych potraw widać jedno, że bardzo inspirowali się kuchnią staropolską. Nawiązywały one do potraw opisanych w najstarszej książce kucharskiej compendium ferculorum, są też inspiracje dużą ilością programów telewizyjnych, widać również rdzenne tradycyjne przepisy – wyjaśniał Waldemar Sulisz. Z kolei Andrzej Malinowski pochwalił wysoki poziom przygotowanych potraw, zaznaczając, że niektórych z nich nie powstydziłyby się dobrej klasy restauracje.

Potrawy oceniano w dwóch kategoriach: na ciepło i na zimno. W tej pierwszej zwyciężył OSP Motycz Leśny, na drugim miejscu znalazło się OSP Szerokie zaś trzecie miejsce przypadło dla strażaków z Radawczyka Drugiego. Z kolei w kategorii potraw na zimno, bezkonkurencyjny okazał się karp wędzony przez ponad 10 godzin a przygotowany przez strażaków z Konopnicy. Drugie miejsce przypadło strażakom z Szerokiego a trzecie z Zemborzyc Tereszyńskich. -Po pięciu latach zamykamy etap umacniania się tego konkursu, moim zdaniem czas go rozszerzyć i zrobić np. Festiwal Karpia po Strażacku a później tylko krok, na ogólnopolski konkurs – dodał Waldemar Sulisz.

(fot. lublin112)
2015-12-19 20:04:05

6 komentarzy

  1. Prawdopodnie w przyszlym roku bedzie Borsuk Po Pozarniczemu. Podobno OSP Konopnica wedzi juz jednego od dwoch lat po swojej najbardziej spektakularnej akcji. Czekam na Lidla:)

  2. Ahhh ta zazdrość… a szkoda bo rywalizacja była wyrównana, a karp zrobiony jak nigdy dotąd 🙂 Pyszny każdy z osobna!

  3. Widze ze komentarzy przybywa szybciej niz strazakow na zbiorce:) a karp brata naszego wspolnego faktycznie swietny. Moze na Wigilie nam uwedzisz?

  4. star ze starachowic wóz

    Widziałem, że po imprezie strażaki ośćmi z karpia pozapychały przepust żeby im jednostki nie rozwiązali

Z kraju