Środa, 24 kwietnia 202424/04/2024
690 680 960
690 680 960

Bychawa: Królować będą pierogi. Zagrają Kobranocka, Jorrgus, Extazy i Boys

W najbliższy weekend w Bychawie odbędzie się coroczne święto pierogów. Atrakcji nie zabraknie, organizatorzy spodziewają się dziesiątek tysięcy gości.

19 komentarzy

  1. ooo cudownie, mój ulubiony zespół dżiordzius !tańcom i swawolom nie będzie końca! pozdrawiam pedrosków <3

  2. na wesoło ? 🙂 hmm

    wydaje mi się, że wesoło jest je ulepić a pozniej ugotować 🙂 najlepsze pierogi wtedy wychodzą..

  3. I piwo z woda za 12.00

  4. Aby pieróg był kaloryczny, mało dietetyczny zagnieć mąkę, wodę, jajo, soli dosyp lecz nieśmiało, zrob placuszek, wytnij kółka. Z w kółeczka farsz z kapusty albo serek z ziemniaczkami. Ugotować i ocenić takie danie 😉

  5. Wstaje rano i czuje ze mam te moc! Nakładał szybko ubranie. Przewijam dzieci. Ubieram a raczej walcze z nimi przekonując ze tak. w spodniach trzeba chodzić. Następnie pakujemy towarzystwo do wozka. Idąc nie zwracam uwagi na krzyki i wrzaski dobiegajave z wozka gdy jedno drugiemu wyrywa zabawkę. Pcham ten wózek z ok w sumie 20 kg szczescia. Wchodze uśmiechem się od ucha do ucha bo już czuje ten zapach. Pani Wanda jak zwykle za ladą. Dzień dobry 2 kg ruskich poproszę. Wracam szczęśliwa do domu, tam tu i ówdzie rozsypuje trochę mąki dla niepoznaki. Maż wraca podaje mu pierogi ze skwarkami. A on chwali ze pyszną zrobiłam jak zwykle. Od 8 lat nie wyprowadziłam go z błędu 😉 [email protected] 😉 😉

  6. mój przepis na najlepsze pierogi jest taki:
    ciasto:

    mąka pszenna – 300g
    ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej przegotowanej wody

    Mąkę łączę z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodaję po trochu bardzo gorąca wodę. Ręcznie wyrabiajac ciasto trzeba uważać, żeby się nie poparzyć! Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki.wiadomo receptura recepurą a ja uwielbiam robić na oko. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.

    farsz:

    ziemniaki – ok. pół kilograma
    twaróg – 150 – 200 gram
    1 niewielka cebula
    masło do podsmażenia cebuli
    sól i pieprz do smaku
    Do dzieła!
    ziemniczki skręcamy w maszynce do mięsa, dodajemy twróg, cebulę smażymy na oleju (obraną i pokrojoną wg. uznania oczywiście), wystudzoną dodajemy do farszu no i domakować należy według uznania sól + pieprz, ja osobiscie dodaje magii w płynie- mają taki lekko grzybowy zapach.Wiosną szczypiorek wyglądają apetycznie a smakują jeszcze lepiej.

    wykonanie:

    to trudna sprawa. ogólnie chodzi o to by farsz zostal owinięty ciastem. ciasto dobrze rozwalkowane podzielone za krążki i wtedy trzeba użyć mózgu. farsz kladziemy na srodku koła i składamy na pól i ściskamy obie krawędzie do kupy. (przy 100 nauczysz się.)

  7. KINGA STĘPIEŃ

    Witam serdecznie.
    Przedstawię Państwu mój przepis na wyśmienite pierogi z truskawkami.
    1* wstań dość wcześnie rano, zjedz śniadanie, ubierz się wygodnie i w zależności od tego gdzie mieszkasz idź na bazarek lub w grzędy po świeże truskawki. Wybieraj tylko te najbardziej czerwone, pozbawione skaz i obitych miejsc. Te białe i twarde są jeszcze ZIELONE- pamiętaj! (Taka mała podpowiedź: jeśli nie posiadasz własnego ogródka warzywnego, a za miedzą Sąsiadka ma piękne truskawki, myślę, że nie obrazi się jak sobie pożyczysz kilka dorodnych okazów, w zamian za np. poczęstunek pysznym obiadem/ deserem ;))
    2* teraz wróć się i dokup/ dozbieraj jeszcze łubiankę, bo przez drogę połowę truskawek zniknęło Ci w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂 Nie ulegaj pokusom! One będą smakować równie dobrze w pierożkach, które masz zamiar wykonać.
    3* jeśli nazbierałeś już oczekiwaną ilość, możesz być z siebie dumny. Pamiętaj, by zebrane/ kupione truskawki dokładnie umyć i obrać z zielonych szypułek, które już nie są tak smaczne jak owoc. Teraz bierzemy nóż w ręce i kroimy truskaweczki w kostkę, to ułatwi zlepianie pieroga. Włóż je do miski/ pojemnika, gdzie będą bezpieczne i nie będą przykuwały Twojego wzroku i powodowały szybszą pracę ślinianek:) Możesz je również posypać cukrem wanilinowym bądź kryształem.
    Przechodzimy teraz do wyrobu CIASTA na pierogi:
    4* 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę, staraj się nie rozsypać po całej kuchni. Do mąki dodaj łyżkę oleju oraz 3/4 szklanki (250 ml) gorącej wody. ( 3/4 szklanki to troszkę więcej jak połowa, a gorąca woda, to taka, do której jak włożysz palec, to nie zejdzie Ci z niego skóra). Wszystko razem zagnieć. Jeśli ciasto będzie za twarde dodaj do niego odrobinę wody, jeśli jednak za rzadkie dodaj mąki.
    5* jeśli mamy już wyrobione ciasto, dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy. Wykrawamy kieliszkiem od wina kółeczka, jedno przy drugim. Nie musisz w tym czasie otwierać wina, chociaż… czemu nie! 🙂 Wyjmujemy owe ciastowe kółka, nasze ciasto powinno teraz przypominać ser szwajcarski, odkładamy je do pozostałego ciasta.
    6* ostrożnie weź pokrojone truskawki, jeśli puściły sok, odlej go w szklankę i na zdrowie! 🙂 Obsyp je budyniem waniliowym i łyżeczką starannie nakładaj na wykrawane krążki z ciasta.
    7* staramy się teraz złożyć krążek na pół, tak aby farsz nam nie wyleciał. Teraz najgorsza część. Tak złożone ciasto należy skleić. Nie, nie przynoś tego kleju, ani nie obśliniaj swoich palców. Spróbuj opuszkami palców kciuka i wskazującego zgniatać na około ciasto tak, by się połączyło, tworząc piękną falbankę. Dla leniwych jest opcja klejenia pieroga w specjalnej maszynce 🙂 Ciasto, które będzie źle połączone w gotowaniu nam się rozpadnie. Czynność powtarzaj do momentu, aż zabraknie Ci ciasta, czy truskawek.
    8* weź garnek, wlej do niego wody (ok 3/4 wysokości ), podłącz palnik i czekaj, aż woda zacznie wrzeć. ( pojawiają się bąbelki, z zanurzonego w niej palca schodzi skóra i bardzo boli. ) Dodaj szczyptę soli.
    9* ostrożnie wkładaj pierogi do wody, gdy widać w jakimś farsz spróbuj go dokleić. Gotuj aż do momentu wypłynięcia wszystkich pierogów na powierzchnię wody.

    Najlepiej smakują gorące, polane pysznym jogurtem lub śmietaną z cukrem 🙂 🙂 🙂 🙂   Pozdrawiam i życzę smacznego!!! 🙂

    P.S. Dla lubiących eksperymentować można do farszu dodać pokrojony w kostkę rabarbar, czarne jagody lub odrobinę białego serka czy kaszy manny 🙂  

  8. mój przepis…pójść na festyn…ale kiedy??? bo z tego programu wynika, że dopiero w niedziele od 14.00 te pierogi będą????

  9. Mój przepis na pierogi:
    1. Zrobić pierogowy farsz
    2. Zrobić pierogowe ciasto
    3. Wyciąć słoikiem krążki z pierogowego ciasta
    4. Ulepić pierogi
    5. Gotować pierogi aż wypłyną
    6. Zjeść pierogi 🙂 <3

    [email protected] 😉

  10. Pampalini łowca zwierząt

    Nie ma Zenka nie ma imprezy.
    ps. Zasponsoruję pierogi studentce.

Z kraju