W lasach rozpoczyna się najlepsza pora na grzybobranie
22:06 02-09-2013
Rozpoczyna się najlepszy czas na zbiory grzybów. W lasach robi się coraz wilgotniej. Pomimo długiego bezdeszczowego okresu w lasach naszego regionu pojawiają się pierwsze grzyby.
Ten tydzień pomoże grzybom. Obfite opady deszczu a potem ciepła auta sprawią, że już w ten weekend można wybrać się do lasu. W regonie warto odwiedzić okolice Włodawy, lasy w okolicach Parczewa i Kozłówki, Biłgoraja, Radzynia Podlaskiego, Janowa Lubelskiego, Krzczonowa i Piask. Oczywiście każdy z nas ma swoje miejscówki na grzybowe zbiory. Na grzybobranie należy wybrać się z kimś kto dobrze zna się na grzybach.
Nie zbierajmy gatunków, których nie znamy a najlepiej wybrać się do lasu z małym podręcznym atlasem grzybów. Dla pewności znalezione okazy można przynieść do Sanepidu w celu oceny ich przydatności do spożycia.
Nadchodząca jesień to najlepsza pora na borowiki, podgrzybki, kozaki i opieńki. Nie zbieramy grzybów, które są po ochroną. Jeżeli znajdziecie super okazy, wyślijcie zdjęcia do nas a my opublikujemy je na naszej stronie !
Zalecenia przy zbieraniu grzybów:
- Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
- Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny lub lekko słodkawy, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;
- Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
- Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną mylenia muchomora sromotnikowego z gołąbkiem zielonawym czy też gąską zielonką lub czubajką kanią;
- Grzyby wykręcaj z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni;
- Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;
- W dniu zbioru oczyść grzyby i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;
- Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
- Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki). Nie oceniaj też gatunków grzybów na podstawie smaku – grzyby śmiertelnie trujące nie są gorzkie w smaku;
- Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;
- Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;
- Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka;
- Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne, np. smardza jadalnego. (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną Dz.U. 2004 nr 168 poz. 1765);
- W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie
2013-09-02 22:07:09
(fot. lublin112.pl)
Komentarze wyłączone