Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Smaki Lubelszczyzny coraz popularniejsze na świecie

Kuchnia Lubelszczyzny po raz kolejny zachwyciła światowych znawców smaku. Tym razem belgijski filmowiec Alain Bettens kręcił u nas polski odcinek serii reportaży o kuchniach świata, zatytułowanej „Universal cooking”.

W materiale, który będzie gotowy w sierpniu zostaną zaprezentowane dania z których słynie Lubelszczyzna. Zdjęcia były kręcone w znanych i cenionych restauracjach serwujących regionalne jedzenie, m.in. Rarytas w Piaskach, Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich, Zagroda Roztocze w Obszy czy też restauracja Siwy Dym w Celejowie. Dodatkowo materiał był realizowany również podczas Jarmarku Hetmańskiego w Zamościu.

Nasz region zachwycił filmowca, którego urzekła nie tylko tutejsza kuchnia lecz również tradycja oraz mieszkańcy – Byłem w wielu krajach na całym świecie, jednak tak serdecznych ludzi jak tu jeszcze nie spotkałem – mówi. – Jeśli zaś chodzi o kuchnię, podoba mi się to, że w całości jest ona oparta o naturalne składniki. Jest również dość lekka i prosta, a jednocześnie niezwykle wykwintna.

Oprócz materiału filmowego stworzona zostanie płyta DVD z serii „Universal cooking”, na której zamieszczone zostaną materiały video, prezentujące jak krok po kroku wykonać lubelskie dania. Zaprezentowane zostaną 24 przepisy na m.in. pierogi po lubelsku, piróg biłgorajski, suma w cieście piwnym czy też zupę pokrzywową. Dodatkowo na płycie będzie można obejrzeć obszerny materiał promujący region lubelski ze wszystkimi jego atrakcjami.

DVD będzie w kilku wersjach językowych, by jak tłumaczy Alain Bettens – Każdy bez żadnego problemu mógł przygotować doskonałe potrawy z różnych stron świata.
(fot. Urząd Marszałkowski)

Komentarze wyłączone

Z kraju