Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Rusza Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów. Mamy dla Was zaproszenia

Już tylko kilka dni pozostało do jednej z największych i najbardziej popularnych imprez w powiecie lubelskim. Organizatorzy jak zawsze zadbali o wyjątkową oprawę muzyczną. Gwiazdą wieczoru będzie Beata Kozidrak.

W najbliższy weekend w Bychawie odbędą się dwa popularne wydarzenia: Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski oraz XIX Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów. Organizatorzy spodziewają się gości z całego regionu. Bogaty program zarówno w sobotę jak i w niedzielę, a także gwiazdy muzyczne sprawią, że Stadion Miejski tak jak w poprzednich latach powinien być zapełniony publicznością.

W sobotę 26 maja wydarzenie Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski rozpocznie rajd rowerowy, który wyruszy ze stadionu o godzinie 13:00. Godzinę później na scenie zaczną prezentować się lokalne zespoły: Studio tańca Promenada, zespół wokalno-instrumentalny Fantazja z Księżomierzy, Zespół Taneczny ze Szkoły Podstawowej w Woli Gałęzowskiej, Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Henryczki”, zespół z Krzczonowa, zespół z Ukrainy, czy też zespół „Słowianki”. Na godzinę 19:30 zaplanowano koncert gwiazdy wieczoru, którą będzie zespół Universe. Później odbędzie się zabawa taneczna.

Wśród wydarzeń dodatkowych przewidziano wiele atrakcji dla dzieci i rodziców m.in. wspólne lepienie pierogów, drużynowe gry i zabawy ruchowe, konkursy z elementami wiedzy historycznej o przeszłości Bychawy. Na uczestników czekać będą atrakcyjne nagrody, upominki oraz poczęstunek.

XIX już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu W Krainie Pierogów rozpocznie się w niedzielę 27 maja o godzinie 14:00. Najpierw na scenie zaprezentują się zespoły taneczne z BCK „Cute Crew” i „Swaggy Crew”, BCK z występami wokalnymi oraz Kręciołek i Zuzanna Złotnicka. Przed godziną 15. wystąpią zaproszeni goście oraz rozpoczną się konkursy na najlepsze pierogi Festiwalu i najładniejsze stoisko z pierogami.

O godzinie 15:00 wystąpi zespół After Party, po nim DEE FREE oraz Bychawski Klub Seniora. Na godzinę 17:00 zaplanowany jest koncert zespołu Power Play, po którym odbędzie się ogłoszenie wyników konkursów na „Najlepsze pierogi Festiwalu”, „Najładniejsze stoisko z pierogami”, „Najciekawsze stoisko Wschodnich Ziem Polski” i „Najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polski”. Wystąpią też zespoły: Męski Zespół Wokalny z BCK, IKARUUS FEEL i BCK „BOOM WINE CREW”.

Słynne już Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów planowane są na godzinę 19:20, po ich zakończeniu wystąpi zespół instrumentalny „Wysoki Zamek” z Filharmonii Lwowskiej. Gwiazdy festiwalu, czyli Beata i Bajm na scenie pojawią się o godzinie 21:00. Całość zakończy jubileuszowy pokaz sztucznych ogni. Jak zawsze nie zabraknie wesołego miasteczka, dmuchanych zamków i zjeżdżalni, ogródków piwnych, stoisk gastronomicznych i handlowych oraz licznych konkursów z nagrodami. Podczas imprezy, będzie też można podziwiać przelot biało-czerwonych Iskier z Dęblina, który planowany jest na godzinę 16.50.

Tak jak w ubiegłych latach, w sobotę wstęp na imprezę jest bezpłatny. Z kolei w niedzielę obowiązują bilety w cenie 10 złotych. Dzieci do lat 13 po okazaniu legitymacji w festynie mogą uczestniczyć bezpłatnie. Warto pamiętać, że na czas wydarzenia wprowadzone zostaną zmiany w organizacji ruchu. Osoby, które przyjadą samochodami, mogą je pozostawiać tylko na wyznaczonych parkingach w mieście lub na płatnym parkingu na błoniach przed stadionem. Parkowanie na drodze dojazdowej do stadionu lub w miejscu do tego nie wyznaczonym spowoduje odholowanie auta.

Dla naszych czytelników mamy wejściówki na niedzielną imprezę. Aby otrzymać jedną z nich, wystarczyło w komentarzu pod opublikowanym w środę materiałem podać przepis na pierogi. Postanowiliśmy nagrodzić wszystkie osoby, które przesłały swoje przepisy. Prosimy teraz laureatów o kontakt z redakcją do sobotniego południa. Może być mailowo, telefonicznie, sms-owo lub za pomocą Facebooka. Przekażemy szczegóły co do odbioru wejściówek.

60

(fot. lublin112)
2018-05-25 22:41:35

8 komentarzy

  1. Szynka wieprzowa, pare plastrów karkowki gotuje w warzywach. Smaze cebule i wszystko miele. Dodaje bulion do z mielonego miesa. Lepie pierogi.

    • Agata- chyba zdaje sie mi że suchy ten farsz wychodzi ja bym dodał boczku lub podgardla ?lubię pierogi z podrobów ( serca wieprzowe płuca nerki dobrze doprawione pycha)?

  2. Składniki na ciasto na pierogi
    500 g mąki
    230g – 250g wody (szklanka)
    5 łyżek oleju
    1 jajko
    szczypta soli

  3. Łoj wy masy buraczane

  4. I tak jak w ubiegłym roku wejście na „stadion” 20 zł, a kilogram pierogów po 30 zł? Nie dziękuję.

  5. Ach, te pierogi 😉

    • „starszy alfa”… No no… to już teraz wiem skąd wziął się Alf, Jednak nie przyleciał z innej planety skoro jego starszy mieszka na Lubelszczyźnie. 🙂

Z kraju