Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczące mrożonej kukurydzy

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. W kilku europejskich krajach pojawiły się ogniska zatruć listeriozą.

Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

2018-07-10 12:20:33
(fot. GIS)

2 komentarze

  1. O krucza fix.Zjadłem dwa opakowania na surowo co to będzie ? co to będzie??muszę się czegoś napić żeby ich zatopić.??

    • Sraczki dostaniesz. Ale możesz jeszcze zagryźć jakimś mrożonym mięskiem bez obróbki termicznej, przynajmniej więcej kalorii złapiesz zanim wydalisz to co nie przejdzie.

Z kraju