Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Flaki królują w Piaskach

VI Festiwal Flaków odbył się w niedzielę w Piaskach.

Piaski od wielu już lat słyną z najsmaczniejszych flaków w regionie a nawet w całym kraju. Tutejsze danie ściąga rzesze miłośników flaczków, nie tylko z okolic, lecz miasteczko to, staje się obowiązkowym przystankiem dla turystów, którzy nie potrafią sobie odmówić spróbowania tej słynnej potrawy. Stąd też, już po raz 6 w Piaskach odbył się coroczny Festiwal Flaków, na który przybyło ponad tysiąc osób.

– Sekret piaseckich flaków to świeże produkty i to coś, czego żaden z kucharzy nie chce zdradzić. Jednak Festiwal jest nie tylko ucztą dla ciała, ale także coś dla ducha. Zaprosiliśmy gwiazdy, które w tej chwili są na listach przebojów, dla gości zagrali Liber i Natalia Szreoder oraz Rafał Brzozowski z zespołem- wyjaśniał Michał Cholewa, z-ca burmistrza Piask. W trakcie Festiwalu odbył się również konkurs „Najlepsze Flaki Lubelszczyzny 2013”.

Tradycyjnie już, największe kolejki ustawiały się do stoiska restauracji Rarytas, która słynie z tego, że tu właśnie zjeść można tradycyjne i oryginalnie smakujące flaki. Ich receptura jest tajemnicą, a pochodzi od prekursorów tego dania. Już w XIV w. flaki były ulubionym daniem Władysława Jagiełły, a o piaseckich flakach pisali już w pierwszym przewodniku turystycznym Polski. A w tej chwili trwają starania o to, aby piaseckie flaki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. – W ostatnim czasie tym tradycyjnym daniem zachwycał się belgijski kucharz, który podglądał proces przygotowania flaków w Rarytasie. Nie wierzył, że wszystko robimy zgodnie ze starą recepturą, uwierzył, jak wszedł z nami do kuchni – tłumaczył Michał Szczepanowski, kucharz z restauracji.

Komentarze wyłączone

Z kraju