Piątek, 19 kwietnia 202419/04/2024
690 680 960
690 680 960

To będzie prawdziwe przyjęcie w sadzie. Przygotują 5 ton jabłek, 500-litrów cydru i szarlotkę dla wszystkich

W sobotę 15 września odbędzie się kolejna edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Na wszystkich przybyłych będzie czekało 5 ton jabłek, 500 litrów cydru a zamiast tortu – szarlotka.

Tegoroczna edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru będzie wyjątkowa. Wszystko dlatego, że wydarzenie obchodzi piąte urodziny. Motywem przewodnim imprezy będą spotkania, gdyż cydr zbliża i inspiruje. W związku z tym organizatorzy postanowili zbliżyć do siebie mieszkańców Lublina, a jednocześnie zaszczepić w nich ideę spontanicznych spotkań i poznawania się. Dlatego też przygotowane zostanie „Przyjęcie w sadzie”, w którym do stołów zasiądzie 500 mieszkańców miasta. Podane zostaną potrawy regionalne od najlepszych szefów kuchni lubelskich restauracji, którym oczywiście towarzyszyć będzie Cydr Lubelski.

Tradycyjnie już, nie zabraknie beczki z Młodym Cydrem. Jak zapewnia jego producent, będzie on świeży, naturalny i orzeźwiający. W tym roku jabłka dojrzały bowiem ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata. Dlatego też cydru ma mieć ciekawą równowagę pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Beczka młodziaka „pęknie” w samo południe na Placu przed Centrum Kultury. Z okazji 5. urodzin będzie w niej 500 litrów limitowanej edycji Cydru Lubelskiego Młodego Niefiltrowanego 2018 z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek, najczęściej spotykanych w polskich sadach: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.

Młodziak to cydr niefiltrowany, więc w pełni zachowa esencję aromatu dojrzałych jabłek. Jego wyjątkowe cechy pokreśli delikatne musowanie naturalnych bąbelków, które, tak samo jak w przypadku win musujących, powstają w procesie fermentacji.

– Przymrozki z kwietnia i maja 2017 spowodowały, że plony były rekordowo niskie. Miało to też swoją dobrą stronę – jabłonie „odpoczęły” i w tym roku, przy tak sprzyjających warunkach klimatycznych, „odwdzięczają” się ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą. Pierwsze szacunki mówią o zbiorach na poziomie 4,5 mln ton. To idealne warunki do tworzenia cydru – tłumaczy Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A., twórca smaku Cydru Lubelskiego.

Podczas wydarzenie nie zabraknie również konkursu na najlepszy cydr domowy „Mistrz Cydru 2018”. W tym roku współzawodnictwo odbywa się w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”. Konkursowe cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno, uwzględniając m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. Święto Młodego Cydru to także znakomita okazja do wymiany doświadczeń i odkrywania nowych możliwości udoskonalenia autorskich receptur dla sadowników, pasjonatów, producentów cydrów rzemieślniczych.

Wszyscy przybyli zamiast na urodzinowy tort zostaną zaproszeni do spróbowania szarlotki. Z kolei na Błoniach pod Zamkiem o godzinie 17 rozpocznie się pięciogodzinny finałowy koncert trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Usłyszymy wszystkie gwiazdy tegorocznego projektu. Obdarzona zmysłowym głosem Kasia Lins zaprezentuje klimatyczne utwory z płyty „Wiersz ostatni”, Marcelina wystąpi z roztańczonym materiałem zapowiadającym nową płytę, Bitamina zaprosi do swojego świata, pełnego nieoczywistych dźwięków i tekstów, a Smolik // Kev Fox pokażą nowe, bardziej energetyczne oblicze z repertuarem wręcz stworzonym do plenerowych imprez. Gościem specjalnym wieczoru będzie jeden z najpopularniejszych polskich zespołów rockowych Happysad.

Wstęp na koncert trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata i Lubelskie Święto Młodego Cydru jest bezpłatny.

(fot. lublin112)
2018-09-05 21:02:38

13 komentarzy

  1. Jaka to opcja funduje cydr???

  2. 500 l 5 ton i 500 dziołch do wyboru.?

  3. szampion czy chempion?

  4. … ten cydr ( czytaj jabol ) to po to , aby w naszej młodzieży propagować picie !? . jakby mało było alkoholizmu w narodzie . gdzie ustawa o wychowaniu w trzeżwości ? kto na takie imprezy pozwala ? niech piją sami producenci !

  5. Jepiej żeby pili niskoprocentowy cydr niż wódkę czy piwo po którym chłopom cycki i brzuchy rosną.

  6. … cydr to chyba taka reklama powiatu opolskiego , i tak słynnego z pijaństwa . teraz jeszcze za darmochę !!!

  7. Przyjdzie zocha. Obrzartuch nA krzywy ryj.

  8. Dobry cydr lepszy od piwa.

Z kraju